Wharton Esherick secondary header

Main Work Room

Esherick's main work room is dominated by a panel of windows offering an ever-changing view of the leafy vista outside. A life-long naturalist, the artist was intimately familiar with the individual trees and the wide variety of animals and birds found around his mountain. On warm nights, he, at times, got out of bed to wander the surrounding woods in his bathrobe, reveling in the sounds and smells and moonlit silhouettes of the wild landscape that was his spiritual sustenance.

The outstretched piece above the window (above, right) is the the top part of a towering sculpture entitled "Dance Finale" -- another of the many works inspired by Esherick's enduring fascination with actors and the dance. The lower, pillar-like section of "Dance Finale" can be seen in the scupture well of the house.

All Rights Reserved
© 1996 - 2004